Een geluidsmeter voor verschillende niveaus

Voor verschillende dingen kunnen geluidsmetingen een handige toepassing zijn. Zo kan je bij verschillende projecten en branches inzetten, bijvoorbeeld in de bouw of bij technische experimenten. Er zijn verschillende meetapparaten op de markt die allemaal eigen specificaties en eigenschappen hebben. Zo heb je voor elk project een juiste geluidsmeter tot je beschikking. Een belangrijke eigenschap in geluidsmeters is de nauwkeurigheid. Wil je bij een experiment in het laboratorium iets heel precies meten, ga dan voor een heel nauwkeurige meter. Is een indicatie al goed genoeg, dan kan je gaan voor een iets minder nauwkeurige geluidsmeter. Een nauwkeurige meter is een geluidsmeter Klasse 1 en een minder nauwkeurige is klasse 2.  

Juiste omstandigheden in een akoestische kamer 

Er zijn ook bepaalde ruimtes beschikbaar die de juiste omstandigheden bieden voor een goede geluidsmeting. Dit is bijvoorbeeld een akoestische kamer. Zo’n kamer is voor verschillende geluidsmetingen te gebruiken. Je kan daar ook een geluidsmeting combineren met een trillingsmeting, waardoor je nog meer informatie hebt. Dit is een ruimte die je vaak kan huren van een bedrijf. Je kan dan zelf je meetapparatuur meenemen. Je kan vaak bij de kamer ook meetapparatuur huren, waarbij je een analyse en de de juiste software krijgt. Daarnaast kan je ook bij verschillende bedrijven een consultancy aanvragen meer informatie over de akoestische kamer en de meetresultaten te verkrijgen.  

 

Hoe groter het bereik, hoe duurder de meter 

Je kan meetapparatuur huren als je zelden een geluidsmeter nodig hebt. De prijzen van een geluidsmeter kunnen namelijk met bepaalde eigenschappen behoorlijk oplopen. Misschien is dit wel te veel geld als je hem toch niet vaak gebruikt. Een eigenschap die geld kan kosten is het geluidsbereik van de meter. Hoe groter het bereik, hoe duurder de geluidsmeter. Er zijn namelijk meters die verder kunnen meten dan wat voor het menselijk gehoor hoorbaar is. Mensen kunnen frequenties tussen de 20 hertz en 20 kilohertz waarnemen. Daarnaast horen mensen vaak geluiden tussen de -6 en 140 decibel. De meters die buiten dit bereik meten, zijn dus gevoeliger dan het menselijk oor.  

 

Verschillende integratietijden van de meter 

Misschien vind je de integratietijd ook een belangrijke eigenschap voor jouw nieuwe geluidsmeter. Een geluidsmeter bestaat uit een microfoon, display en elektronica. Het resultaat van de meting staat altijd in decibel weergegeven. Voor het meten van geluid gebruik je de integratietijd. Dit doe je om het tijdsignaal uit de microfoon naar een RMS waarde om te zetten over een gemiddelde tijdspanne. Je hebt drie integratietijden, waarvan Fast het meest gebruikt wordt. Dit is 125 milliseconden. Bij de mens ligt deze tijd tussen de 25 en 75 milliseconden. De setting fast ligt hierbij erg in de buurt. De andere twee zijn 1 seconde en 35 milliseconden, maar worden bijna niet gebruikt.